Darmowa dostawa od 250 zł

Ostry sos Dziki Bill Szwarcwald 2.0

Dostępność: Duża dostępność

Cena: 44.22

szt.
Zamówienie telefoniczne: 608170333

Dostępność i dostawa

Wysyłka w ciągu: 24 godziny
Cena przesyłki:
12
  • Odbiór osobisty 0
  • Paczkomaty InPost 12
  • Kurier 14
  • Kurier (Pobranie) 17

Poproszę gofra! A polać ostrym sosem? Pewnie! Nisko kłania się Szwarcwald 2.0 : najostrzejszy wśród deserowych, najsłodszy wśród ostrych. Wiśnie, gorzka czekolada od Beskid Chocolate, kokos, Habanero i Scorpion – z ich mocy powstaje nasze nowe dzieło – Słodki ostry sos czekoladowy. Jest nieporównywalny z niczym innym, ostrzejszy niż mogłoby się wydawać (bo desery na pewno złagodzą smak) i sprawi, że czekolada z chili stanie się dziecinną zabawą.

Co poczujesz? Najpierw zapach, który skojarzy się na pewno ze znanym batonikiem na „B”. Pierwszy smak to gorzka czekolada i kakao, potem wracający kokos i wyraźna słodycz. Po dosłownie kilku sekundach poczujesz to na co czekałeś/ czekałaś: uderzenie papryk Habanero i Scorpion. To nie będzie obwoźna karuzela dla dzieci, to będzie prawdziwy roller-coaster!

Z czym zjesz ostry sos czekoladowy. ? Najpierw easy-mode: gofry, lody, szarlotka, wszystko co dostaniecie w cukierni albo kawiarni i mogłoby być ostre, a nie jest. Wersja dla zaprawionych w bojach kucharzy: Słodki ostry sos sprawdzi się jako dodatek do mole poblano albo – jeśli lubicie mieszać słodkie i wytrawne smaki – do wszystkiego w grubej chrupiącej panierce.

Objętość: 200 ml

Skład: Wiśnie, cukier, ocet balsamiczny, woda, syrop kokosowy (cukier, woda, naturalny aromat orzechów kokosowych, aromaty naturalne, emulgator: guma arabska), ciemna czekolada, kakao, Habanero (susz), Trinidad Moruga Scorpion (susz). Produkt może zawierać ziarna zbóż, sezamu, gorczycy, orzechy oraz seler.

Historia Szwarcwalda 2.0 To mógłby być osobny artykuł, bo jest w tej historii radość, wzruszenia i kawał ciężkiej roboty. A było to tak… Kilka lat temu szukaliśmy inspiracji w świecie kraftów. Podejmowaliśmy różne bardziej lub mniej długotrwałe kooperacje, ale tak naprawdę marzyło nam się stworzyć coś w kooperacji z Funky Fluid! Zakopani w papierach i sprawach codziennych nie znaleźliśmy jednak czasu i energii, żeby odezwać się do nich nawet słowem. I wtedy zadzwonił telefon. – Cześć! Tu Maciek z Funky Fluid. Szczęki nam opadły, nie wierzyliśmy, że to się dzieje.

Po tym telefonie powstał sos Funky Hula inspirowany ichniejszym pastry sour. Poszło gładko, sos z marakują i mango szybko zdobył fanów, a jedyny problem to taki, że po pochwaleniu się nową kooperacją, Maciek zadzwonił jeszcze raz delikatnie dając znać, że pomyliliśmy jego imię w poście…

Maciek zadzwonił później z bardzo konkretnym pomysłem – sos nawiązujący do ich „Leviathana”. Podskoczyliśmy z radości, bo takich właśnie wyzwań szukaliśmy (Kokos? Czekolada? Tego jeszcze nie było!) zabraliśmy się do roboty! Próba pierwsza – zdaniem Maćka i ekipy za słodkie. Próba druga – za gęste. Próba trzecia – zbyt wytrawne. Na tym etapie ręce nam opadły i byliśmy gotowi porzucić projekt – minęło kilka tygodni, a my nie mieliśmy nawet próbki. Wtedy zadzwonił telefon. „Suchaj, Rysiek, daliśmy ten pierwszy sos do spróbowania większej ilości osób i w zasadzie jest super – działamy!”. Dokonaliśmy paru niewielkich modyfikacji i sos (Leviathan) stał się faktem. Leviathan przez około trzy lata cieszył się powodzeniem jako najbardziej nietuzinkowy sos na świecie. Byliśmy i jesteśmy z niego dumni, bo gdy tylko dostawał się w ręce kogoś o bardziej wyćwiczonym smaku, robił doskonałe wrażenie. Większość osób – natomiast – narzekała na zbytnią ostrość Leviathana. W tzw. międzyczasie powstał Szwarcwald – łagodniejsza wersja Leviathana, bez kokosa – ot, żeby sos był bardziej uniwersalny. I to był strzał w kolano. Nie tylko stworzyliśmy „nutellę w butelce”, bo w niskich temperaturach Szwarcwald po prostu zastygał, to sos był owszem – uniwersalny, ale również… zwyczajny. Wszyscy znamy czekoladę z chili. Nawet użycie najlepszej dostępnej czekolady nie ratowało koncepcji. I tak dochodzimy do roku 2025. Zaczynamy pracę nad sosem, który będzie Leviathanem, ale z lepszą czekoladą i wyrównaną ostrością. Bierzemy pod uwagę wszystko co usłyszeliśmy w Polsce i podczas Berlińskiego Chili Festu.

Parametry:

Dane producenta

Dziki Bill Sp. z o.o.
Rynek 11
41-500 Chorzów
Poland

608170333
kontakt@koledzyzkuchni.pl

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Ocena produktu
Zadaj pytanie