Darmowa dostawa od 250 zł

Ostry sos Dziki Bill Babushka

Ostry sos z jagodami i śliwkami

Dostępność: Duża dostępność
39.99
szt.
Zamówienie telefoniczne: 608170333 Zostaw telefon
Wysyłka w ciągu: 24 godziny
Cena przesyłki:
12
  • Odbiór osobisty 0
  • Paczkomaty InPost 12
  • Kurier 14
  • Kurier (Pobranie) 17

Wczesną jesienią w polskich ogrodach dojrzewają śliwki, w lasach powoli dobiega końca sezon na jagody, a my, tak jak nasze babcie i mamy, zabieramy się do robienia przetworów (a przynajmniej oddajemy się wspomnieniom). Babushka jest hołdem oddanym tradycji wolnego gotowania powideł i zaprawiania jagód w słoiczkach na zimę. Zaskakuje owocowym smakiem starannie skomponowanym z odpowiednią dawką kapsaicyny. Ostrość sosu, choć znacząca i niedająca się pominąć (w końcu zawiera papryczki Habanero i Trinidad Moruga Scorpion) pozwala się cieszyć smakiem śliwek i jagód podkręconym paprykową świeżością.

Babushka to ostry sos śliwka jagoda, dla którego nasz dzik z etykiety nie wstydził się przebrać za babcię. Że i tak źle mu z oczu patrzy? Bez obaw, jego złe zamiary ograniczają się do poturbowania Twoich kubków smakowych. O co ostatecznie przecież wszystkim nam chodzi, prawda? 🙂

Co poczujesz?
Najpierw wyraźny, owocowy smak długo smażonych powideł śliwkowych zmieszanych z sokiem z jagody kamczackiej, która zdaniem niektórych jest najpyszniejszym owocem, jaki kiedykolwiek jedli. Następnie pojawi się konkretna (choć nie zabójcza) ostrość, która pozostanie z Tobą na dobrych kilka minut, rozgrzewając Cię od środka.

Z czym zjesz ostry sos śliwka jagoda?
Ze względu na swoją charakterystykę, ostry sos Babushka nada się się zarówno do dań wytrawnych, jako składnik sosu, dressingu albo nadzienia, jak i do zaskakujących wypieków, a nawet dodatek do jesiennej lub zimowej herbaty. Z kolei latem Babushka zdecydowanie poleca się do camemberta i oscypków z grilla zamiast żurawiny! Świetnie sprawdzi się też w połączeniu z majonezem w sosie burgerowym. Można dodać go do marynaty schabu ze śliwką – pięknie się skarmelizuje, tworząc chrupiącą skorupkę, która doda też głębi i charakteru smakowi mięsa i pomoże zachować jego soczystość. Dla nas jednak największym sztosem jest po prostu zastosowanie go jako dip.

P.S. Spróbuj naszego ostrego sosu śliwka-jagoda w przepisie: Camembert w cieście francuskim!

Objętość: 200 ml

Skład: Przecier pomidorowy, powidła śliwkowe, sok z jagód, ocet jabłkowy, woda, cukier, miód, susz papryki Habanero, sól. Produkt może zawierać ziarna zbóż, sezamu, gorczycy, orzechy oraz seler.

Parametry:

Dane producenta

Dziki Bill Sp. z o.o.
Rynek 11
41-500 Chorzów
Poland

608170333
kontakt@koledzyzkuchni.pl

Zadaj pytanie
Podpis:
E-mail:
Zadaj pytanie: