Ostry sos Dziki Bill Jalapeno
Dziki Billl – Sos Jalapeno – Zwycięzca EU Hot Sauce Awards Sos Dziki Bill Jalapeno to bez dwóch zdań najciekawszy ostry sos dostępny w Polsce. Nie ustępuje wiele ostrością sosowi Habanero, ale charakteryzuje się bardzo świeżym smakiem, zupełnie odmiennym od smaków których można się spodziewać po ostrych sosach.
Nagrodzony prestiżową nagrodą European Hot Sauce Awards Dziki Bill Ostry sos Jalapeno (pierwsze miejsce w kategorii „mild”!) to bez dwóch zdań jeden z najciekawszych ostrych sosów dostępnych w Polsce i Europie. Nie ustępuje wiele ostrością sosowi Habanero, ale charakteryzuje się bardzo świeżym smakiem, zupełnie odmiennym od tych, których można się spodziewać po ostrych sosach. Sos Jalapeno to jeden z trzech „sosów założycielskich” Dzikiego Billa odpowiedzialnych za jego sukces. Ich receptury trzymane są w sejfie strzeżonym przez tego dzika który jest dziki i zły i ma bardzo ostre kły.
Co poczujesz?
Najpierw – bardzo intensywny zapach papryczek Jalapeno i wyrazistą świeżość kminu. Pierwszy, wyczuwalny smak jest lekko kwaskowaty. Następnie ustępuje on bardzo silnemu smakowi świeżych papryczek Jalapeno. Sos jest przyjemnie gęsty – nie dzięki żadnym wypełniaczom, tylko świeżym papryczkom i dużej ilości cebuli.
Kmin rzymski (nie mylić z kminkiem) daje ogromną świeżość smaku i zapachu – w połączeniu z papryczkami Jalapeno sprawi, że Twoje oczy otworzą się szerzej. Fani ostrych sosów znają to przyjemne mrowienie, gdy próbują czegoś, co jest jednocześnie doskonałe w smaku i naprawdę ostre – ostry sos Jalapeno daje właśnie taki efekt.
Z czym zjesz ostry sos Jalapeno?
Sos doskonale uzupełnia każdy posiłek dodając mu ostrości i lekkiej słodyczy. Świetnie pasuje do dań kuchni indyjskiej, meksykańskiej, amerykańskiej i po prostu jako dip do nachosów, warzyw czy innych finger foodów. Sos Jalapeno doskonale sprawdzi się też w curry i pilawach.
Z nieznanych nam do końca powodów ten sos doskonale komponuje się ze wszystkim, co zawiera jajka – od jajecznicy i szakszuki po jajka po benedyktyńsku i kotlety jajeczne. Nasze ulubione śniadaniowe połączenie to bajgiel posmarowany hummusem, krojone gotowane jajko, sos Jalapeno i liście szpinaku.
Z doświadczenia wiemy, że jeśli Ci zasmakuje, będziesz dodawał/a tego sosu w zasadzie do wszystkiego. Znamy takich, którzy leją go nawet do zupy i szczerze mówiąc wcale nie jest to zły pomysł.
Objętość: 200 ml
Skład: Papryka Jalapeno, cebula, przecier pomidorowy, ocet jabłkowy, czosnek, woda, olej rzepakowy, cukier, sól, kmin rzymski. Produkt może zawierać ziarna zbóż, sezamu, gorczycy, orzechy oraz seler.
Dane producenta
Dziki Bill Sp. z o.o.
Rynek 11
41-500 Chorzów
Poland
608170333
kontakt@koledzyzkuchni.pl